درباره گیاهان گوشتخوار

گیاهان گوشت خوار در ایران بسیار ناشناخته اند . گاهی حتی پرورش دهندگان گل و گیاه نیز شناختی در حد فیلم های تخیلی از گیاهان گوشت خوار دارند . بعضی تصور می کنند گیاهان گوشت خوار گیاهانی سمی هستند که در جنگل های آمازون زندگی می کنند ، بعضی گمان می کنند این گیاهان اگر بزرگ باشند می توانند آدم یا میمون یا سگی را بخورند ، یا اینکه اگر انگشت کسی درون تله ی ونوس حشره خوار بماند می تواند باعث آسیب و یا حتی قطع شدن انگشت بشود . گاهی تصور این است که ونوس حشره خوار تنها گیاه گوشت خوار در طبیعت است . 
تصاویر زیر ، از افسانه ها و تخیلات نسبت به گیاهان گوشت خوار ناشی شده :
عکس 8 تا 11
 
چرا گیاهان گوشت خوار در طول تکامل به این رژیم غذایی روی آورده اند ؟
پاسخ ساده است ، به دنبال غذا ! خاکی که گیاهان گوشت خوار درونش رشد می کنند بسیار فقیر است ، این گیاهان هم برای جذب نیتروژن و سایر مواد مغذی مورد نیازشان ، از خیر تغذیه از زمین گذشته اند ، و با انواع ترفند ها و تجهیزات پیچیده ، رو به شکار از موجودات بالای خاک آورده اند . از جمله ی این ترفند ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
معمولا گیاهان گوشت خوار ، برای اغوا و فریب حشرات ، شهد شیرینی را تولید می کنند که دهان هر حشره ای را آب می اندازد . بویی جذاب را برای جذب حشرات تولید می کنند . با رنگ ها و طرح هایشان ، جاذبه ی بصری ایجاد می کنند . از طرفی سطح رویی یا داخلی تله را ، بسیار لغزنده ، یا پر از مو می کنند . بعضی مایع چسبناکی دارند که یا لغزنده است تا موجود به درون دام لیز بخورد ، یا چسبنده است تا موجود به دام بیفتد . این ها بخشی از ترفند هایی است که این گیاهان برای شکار بهتر به وجود آورده اند .
آیا گیاهان گوشت خوار برای انسان ها خطرناک هستند ؟
خوشبختانه از آن جا که انسان ها از حشرات بزرگتر هستند ، گیاهان گوشت خوار هیچ گونه خطری برای انسان ها ندارند ! آنزیم های هضم کننده ی آن ها نیز هیچ اثری بر پوست و گوشت انسان نمی گذارد . پس در معاشرت با گیاهان گوشت خوار ، هیچ احتیاطی نکنید ! می توانید شهد آن ها را بچشید ، و شیرینی آن را احساس کنید ، انگشتتان را درون یک تله ی ونوس بگذارید ، و یا درب یک تله ی حاوی شکار را باز کنید و آنزیم ها و مایع هضم کننده اش را با انگشتتان لمس کنید . 
در اصل سوال بالا باید برعکس پرسیده شود . به این صورت که آیا انسان ها برای گیاهان گوشت خوار خطرناک هستند ؟ و این بار متاسفانه پاسخ مثبت است ! انسان ها منجر به آسیب شدید و حتی انقراض بعضی گونه های گیاه گوشت خوار شده اند . 
آیا گیاهان گوشت خوار را می توان به عنوان حشره کش استفاده کرد ؟
در تبلیغات فارسی برای فروش بذر گیاه گوشت خوار، یک جمله را به طور فراوان می توان مشاهده کرد :
اگر از گل و گیاه خوشتان می آید و از پشه و مگس بدتان می آید با یک تیر دو نشان بزنید ! این زیبای وحشتناک هر چه باشد، از مگس کش خوشگل تر است! 
این جمله چقدر صحت دارد است ؟ 
با احترام به فروشندگانی که این جمله ی تبلیغاتی را استفاده می کنند باید گفت که این جمله ، جمله ی درستی نیست . مگر آنکه چند صد گیاه ونوس بالغ داشته باشید !!!!  که البته در شهرهایی که آب و هوای خشک دارند ، حتی داشتن چند صد ونوس هم کمکی نخواهد کرد ، زیرا به دلیل کمبود رطوبت باید در محفظه ی بسته باشند . 
ونوس حشره خوار هر چند شکارچی ماهری است اما شکارچی کوچکی است . و نمی توان از چند عدد تله انتظار داشت نقش حشره کش را برای یک خانه ی چند ده متری بازی کند . 
شرایط نگهداری گیاهان گوشت خوار : 
نور خیلی زیاد ، رطوبت نسبتا بالا ، دمای متعادل 
زیستگاه های طبیعی :
گیاهان گوشت خوار به طور طبیعی در تمام قاره ها وجود دارند . حتی در ایران هم یک نوع گیاه گوشت خوار داریم . اما تمرکز این گیاهان بیشتر در استرالیا و آمریکاست . برای شناخت زیستگاه طبیعی دقیق هر گونه از گیاهان گوشت خوار ، به اطلاعات مربوط به آن گیاه مراجعه کنید . 
بیش از 670 گونه و زیر گونه از گیاهان گوشت خوار وجود دارد ،که ونوس حشره خوار تنها یکی از آن هاست . هر کدام از این گونه ها خود می توانند چندین نژاد داشته باشند . تنها ونوس حشره خوار ، ده ها نژاد و مدل مختلف دارد .
.بزرگترین گیاه گوشتخوار ، گیاه (( نپنتس )) است ، دیده شده که این گیاه یک قورباغه را شکار کرده ،و یا یک موش یا پرنده ای که بیمار بوده و سلامت کافی برای فرار را نداشته. اما این ها غذای عادی نپنتس ها نیستند . غذای نپنتس و گیاهان گوشت خوار دیگر را ، حشرات بزرگ و کوچک تشکیل می دهند .
عکس 12
 

 

ارسال نظر